Når bredde blir en spisskompetanse

Krav til kompetanse

Du kjenner deg sikkert igjen. Du leter etter en kandidat til en gitt jobb, men det blir stadig vanskeligere beskrive hvilke kvalifikasjoner kandidaten bør ha. Arbeidslivet er i konstant endring, og det gjør også at kravene til de ansatte endrer seg.


En av hovedgrunnene til at arbeidslivet ser annerledes ut i dag enn tidligere, er teknologi og nye arbeidsmetoder. Det er lett å tenke at man alltid trenger de samme typen egenskapene til samme typen jobber, men når teknologien og metodene endrer seg, endrer også menneskets rolle seg.

Slik har det for så vidt alltid vært. Men i dag skjer endringene raskere enn noen gang, og det stiller ekstra store krav til de som skal rekruttere.

Jeg leste en spennende artikkel i Stavanger Aftenblad i forrige uke. Den var en kommentar til en rapport fra SINTEF Digital som tar for seg hvordan digitaliseringen påvirker akademikeryrkene. Altså yrkene som tradisjonelt krever lengre utdanning. Jeg anbefaler å lese hele artikkelen her Stavanger Aftenblad . I følge rapporten er det seks egenskaper som gjør en kandidat ekstra attraktiv for arbeidsgiverne:

Teknologiforståelse, formidlingsevne, sosial interaksjon og emosjonell intelligens, kreativitet, evne til å jobbe tverrfaglig, sterk fagkompetanse og kritisk refleksjonsevne.

Den felles årsaken til at disse egenskapene er ekstra viktige i dag, er altså digitalisering. Joda, jeg vet digitalisering har blitt et buzzword. Men det blir et buzzword av en grunn. Det betyr at det angår oss og er viktig for oss. Digitalisering har skjedd gjennom mange tiår og omfatter i dag nær sagt alle sektorer. Det kan gjelde opplagte områder som styring av komplekse prosessanlegg, til noe litt mindre opplagt nyttige som for eksempel barbermaskiner på nett.

I alle tilfeller handler det om å bruke informasjonsteknologi til å innhente, behandle og forstå store mengder data fra ulike kilder. Og naturligvis konvertere denne dataen til kunnskap, og bruke den til å jobbe smartere og sikrere.

Det ligger i menneskets natur alltid å søke å oppnå mer med mindre innsats. Parallelt med at vi utvikler nye løsninger til å håndtere tradisjonelle oppgaver, endres gjenværende arbeidsoppgaver for arbeidstakerne. Sånn har det alltid vært, og i Ambio tror vi det alltid vil lønne seg å spille på lag med teknologien.

Menneskene blir ikke mindre viktigere med digitalisering. Snarere tvert i mot. For oss som hodejegere har det i hvert fall aldri vært viktigere å forstå hvordan den menneskelige ressursen kan utnyttes bedre i samspill med ny teknologi. Dybdekunnskap om spesifikke fagområder vil aldri gå av moten, men vi ser at kundene våre i større grad etterspør kandidater med en større helhetlig forståelse.

I dagens arbeidsliv kan det se ut som bredde har blitt den nye spisskompetansen. Det er vel verdt å merke seg, både for de som skal rekruttere, og for de kandidatene som er ute etter jobb. Det å ha en forståelse for sitt eget fagfelt inn i en større sammenheng, gjør kanskje at man ser muligheter man ellers ikke ville ha sett. Med allsidighet blir man mer verdifull for bedriftene.

I min bransje har digitalisering rent teknisk gjort oss bedre i stand til å håndtere og søke gjennom store datasett, som for eksempel CVer. Det har også gitt oss mange nye verktøy for å analysere de ulike kandidatene. Men digitalisering er ekstra viktig fordi våre kunder trenger personell med andre typer kvalifikasjoner og holdninger enn før.

Det du kan forvente av oss i Ambio er at vi identifiserer denne typen kandidater, de som både er brede og spisse på en gang, og på den måten klarer å rekruttere framtidens moderne arbeidstaker med stor presisjon. Alle som skal ansette må lese CVer på en helt annen måte enn før og i større grad se ansettelser i sammenheng. Slik sørger vi for at den samlede kompetansen til medarbeiderne best mulig tjener bedriftens formål.

Alt dette høres krevende ut, men vi tror det gir et mer konkurransedyktig næringsliv og samtidig enda mer allsidig og spennende jobber for mange av søkerne.

Andre artikler


Vi har hatt storfint besøk fra Stortinget!

En politiker iblandt oss Vi var så heldige å få besøk av Stortingsrepresentant Margret Hagerup! Vi hadde gode samtaler om Les mer

AMBIO øker slagkraften med oppkjøp av Tribe

Ekspansjon av vår bemanningsavdeling Ambio AS har foretatt et oppkjøp av Tribe AS og styrker med det sin kapasitet og Les mer

Et adrenalinkick å finne den rette

Vi vil se deg lykkes De fleste av oss vil gjerne tilbringe livet med den rette. Sånn er det også Les mer

Virusviraken som setter bransjen på vent

En bransje i trøbbel Til å ikke være mer enn 100 nanometer stort, har det såkalte koronaviruset skapt usedvanlig mye Les mer

Bemanning under og etter koronakrisen

De rette personer på rett plass I over 20 år har hjertene våre her i Ambio banket for det å Les mer

Slik kan vi øke jobbsjansene dine

Hva som driver oss For meg er det selve drømmejobben å hjelpe folk til å finne en ny jobb. Ja, Les mer

Når bredde blir en spisskompetanse

Krav til kompetanse Du kjenner deg sikkert igjen. Du leter etter en kandidat til en gitt jobb, men det blir Les mer

Gratis jobbsøkerguide

Få vår jobbsøkerguide Vår AMBIO Jobbsøkerguide er nå gratis tilgjengelig for deg som trenger råd og tips når du skal Les mer

Vi digger det digitale og elsker det analoge

Teknologi og tilpasning I Ambio var vi raske til å legge om driften vår da koronakrisen traff oss midt i Les mer

Hvor blir mennesket av i møtet med mytene?

Mennesket og mytene Myter blir myter av en grunn, og i bemanningsbransjen ser de ut til å være usedvanlig seiglivede. Les mer

Gjenåpningsbobler og rekrutteringsvekst

Grønne børsbobler og vekst I dag snakker mange finanseksperter om en grønn børsboble, en boble som likner på den vi Les mer

2022: Mindre snakk om korona – mer snakk om kompetanse

Med siktet mot fremtiden Noen har en stilling som er sånn at man mer enn gjerne tenker jobb også på Les mer

Nytt kurs fra Ambio PEOPLE: ONBOARDING

God onboarding lønner seg Ansettelsesprosessen er ikke over når kontrakten er signert. Da starter nemlig en annen og like viktig Les mer